Relevante foredrag i øjenhøjde

 Jeg bliver gang på gang forbløffet over, hvor lidt unge, forældre og myndigheder, ja faktisk langt de fleste danskere, ved om euforiserende stoffer.

I et forsøg på at gøre op med de utallige vandrehistorier og tabuer, der eksisterer på området, tilbyder jeg min viden og ekspertise i form af foredrag til videregående uddannelser, højskoler, festivaller, institutioner, arbejdspladser og lignende forsamlinger af mennesker, der kunne have interesse i at vide mere om emnet.

Mine foredrag er baseret på fakta og der vil ikke være tale om løftede pegefingre eller skræmmekampagner – ærlig information leveret i øjenhøjde er vejen frem og det har responsen på mine hidtidige foredrag kun bekræftet mig i.

De fleste har en holdning til rusmidler og indgangsvinklerne til emnet kan være mange. Derfor søger jeg altid at skræddersy mine foredrag til den enkelte lejlighed så hvis du har en ide eller et tema, du gerne vil have mig til at belyse. Nedenstående er blot forslag og har du en anden ide, så er jeg altid åben for forslag. Send mig en mail og jeg vil vende tilbage snarest muligt, så vi kan få en uforpligtende snak om tingene og forhåbentligt få tilrettelagt et foredrag, der passer til dit formål.

Foredrag som et led i undervisning

Rusmidler er et oplagt tema i forbindelse med undervisning. Det er et spændende emne som de fleste unge har en eller anden form for nysgerrighed overfor og der er god mulighed for at inddrage delemner fra et gymnasiepensum i f.eks. kemi, så som funktionelle grupper, molekylestrukturer og analytisk kemi, samtidig med, at eleverne (og lærerne) bliver klogere på euforiserende stoffer.

Grundet min egen baggrund som kemiker, vil der selvfølgelig (også taget emnet i betragtning) altid være elementer af kemi i foredragene men fag som biologi, samfundsfag og historie er heller ikke noget dårligt udgangspunkt – rusmidler er som sådan et meget tværfagligt emne og jeg kan rigtigt godt lide at trække tråde mellem forskellige fagområder for at få det hele til at gå op i en højere enhed. 

Foredrag som almen oplysning

Der mangler reel oplysning om rusmidler i Danmark. Så enkelt kan det siges. Myndighedernes sædvanlige skræmmekampagner og løftede pegefingre virker ikke efter hensigten og jeg tror, at de fleste teenageforældre kan nikke genkendende til, at “Nej fordi jeg siger nej” har det med at virke som en rød klud på teenagere. For uanset, hvordan man vender og drejer det, så kan euforiserende stoffer være en vej til, well, eufori – en tilstand af umiddelbar velvære og lykke. Men at sige, at folk skal lade være med at tage stoffer fordi man kan blive sindssyg eller dø af det, forholder sig ikke til, at mange danskere har et ikke-skadeligt, ja, måske ligefrem gavnligt forbrug af ulovlige stoffer.

En oplagt analogi kan sættes op: over 10 % af den danske befolkning over 15 år, har i følge Sundhedsstyrelsen et overforbrug af alkohol, 150.000 skønnes at være deciderede alkoholikere og op mod 100.000 børn vokser op i en familie med alkoholproblemer. Omkring 3.000 danskere dør hvert år pga. alkoholrelaterede problemer og ca. 10 % af alle henvendelser til almene lægepraksiser skønnes at være relateret til alkohol. På trods af disse dystre tal, nyder mange af os en kold øl i sommervarmen, et glas god vin til maden, nogle brygger deres egen alkohol mens andre bruger alkohol til at løsne stemningen, når de fester, og det vel og mærket uden at ende i et alkoholmisbrug…

Et af målene med mine foredrag er at give tilhørerne et mere nuanceret billede af, hvad euforiserende stoffer er, på både godt og ondt, så de er bedre klædt på til at tage stilling og til at tage diskussionen med venner, familie og kollegaer.

 

Foredrag som underholdning