Neurogenese og ulovlige rusmidler

11-21-2013
Psilocybin

Forskning tyder på, at psilocybin fra ulovlige svampe kan inducere dannelsen af nye nerveceller i hjernen

Neurogenese er dannelsen af nye nerveceller og dermed også nye forbindelser i hjernen. At neurogenese og ulovlige rusmidler har noget med hinanden at gøre, er dog ikke noget, der fylder meget i dagspressen og det endda på trods af, at vi i Vesten bliver mere og mere deprimerede (depression er linket til neurodegeneration, dvs. død af nerveceller). 

Ikke desto mindre er der flere studier, der indikerer, at både psilocybin (det aktive stof i magic mushrooms) og cannabidiol (et cannabinoid, der findes i cannabisprodukter) bidrager til dannelsen af nye nerveceller i hjernen og dermed kan beskytte og måske ligefrem være et led i behandlingen af stress og depression.

I følge Netdoktor.dk, vil omkring 500.000 danskere på et eller andet tidspunkt i deres liv vil opleve en svær depression og endnu flere en mild depression. Så hvis der er en ufarlig og samtidig billig måde at bekæmpe denne folkesygdom på, så er det godt nyt for de mange mennesker, hvis liv på nuværende tidspunkt ødelægges af stress og depression. Det kræver så også, at der er velvillighed fra både myndigheder og regering til at slække på forbudspolitikken, så der kan laves yderligere forskning på området. Vi har trods alt allerede godkendt bl.a. amfetamin, ketamin, GHB (“fantasy”) og morfin som lægemidler i danmark, ja faktisk også, dog i meget begrænset omfang, THC og CBD (de to primære aktive stoffer i cannabis). Er vi virkelig så bange for, at mange ulovlige rusmidler måske ikke er helt så farlige som de er blevet gjort til og at de måske ligefrem kan være gavnlige i visse sammenhænge? 

Er du blevet nysgerrig på emnet og har lyst til at læse mere, så læs denne artikel. Artiklen indeholder også en 20 minutters forelæsning af professor Juan R. Sanchez-Ramos fra University of San Francisco, der er leder af forskningsgruppen bag det nævnte psilocybin-studie.

Skulle du have lyst til at fordybe dig endnu mere i neurogenese, så finder du herunder links til relevante videnskabelige artikler/abstracts:

Effects of psilocybin on hippocampal neurogenesis and extinction of trace fear conditioning

Cannabinoid receptor CB1 mediates baseline and activity-induced survival of new neurons in adult hippocampal neurogenesis

Cannabinoids, Neurogenesis and Antidepressant Drugs: Is there a Link?

Ingen kommentar, endnu!.

Skriv en kommentar